Nieuws
|
- lezingen
Van Hamel-lezingen en boekenmarkt 2024
- georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
Drie Van Hamel-lezingen en een boekenmarkt
Wat hebben Van Hamel-lezingen en een boekenmarkt met elkaar gemeen? In ieder geval dat ze samen op vrijdagmiddag 22 november worden georganiseerd in hartje Utrecht. Het is een format die de kenners nog niet van ons gewend zijn. We hebben maar liefst drie sprekers op het programma, waarover spoedig meer!
Adres: Drift 25, zaal 002, Utrecht. De ingang is achterom via de bibliotheek.
De toegang is gratis!
|
- festival
- Castlefest
De Stichting op Castlefest. Twee lezingen aan de Castlefest Academy
- website: https://castlefest.nl
Update (19-08-2024) de lezingen en onze boekenmarkt mochten rekenen op een groot aantal bezoekers. Kijk bij onze social media accounts op Facebook of LinkedIn voor foto's. We bedanken de organisatie voor de gelegenheid en ondersteuning en hopen volgend jaar weer van de partij te zijn.
Castlefest is een jaarlijks terugkerend fantasy festival met veel muziek, schrijvers, demonstraties van ambachten, een grote markt en nog heel wat meer. De Stichting presenteert hier als onderdeel van de Castlefest Academy twee lezingen die je als bezoeker niet wil missen.
Natalia Petrovskaia, assistent professor van Keltische talen en cultuur aan de Universiteit Utrecht, zal vrijdag 2 augustus om 16.00-17.00 vertellen over Arthur-verhalen uit middeleeuws Wales. De titel ‘The Knights, the King and a Whole Bunch of Adventures” belooft al veel goeds! Voor meer informatie, zie https://castlefest.nl/nl/line-up/lecture-the-knights-the-king-and-a-whole-bunch-of-adventures
De volgende dag, op zaterdagmiddag om 14.00-15.00, is de beurt aan Nike Stam, universitair docent aan dezelfde opleiding en tevens bestuurslid van de Stichting. Zij probeert een antwoord te formuleren op de vraag: ‘Hoe feministisch is de Keltische Godin?’. Wie wil dat niet weten? Voor meer informatie, zie https://castlefest.nl/nl/line-up/lezing-hoe-feministisch-is-een-keltische-godin
De Stichting zal daarnaast aanwezig zijn met een stand waar bezoekers Keltisch-gerelateerde boeken voor een schappelijke prijs op de kop kunnen tikken.Nieuws
Maartje Draak seminars (27–28 juni)
Op 27 en 28 juni 2024 zullen voor het eerst de Maartje Draak Seminars plaatsvinden aan de Universiteit Utrecht bij de opleiding Keltisch. Dit jaar is het thema ‘Reading Early Modern Irish: language, literature, and sources’.
De taal en literatuur van het Vroegmodern Iers (ca. 1200-1650) blijven vaak onderbelicht in de Keltistiek, en daarom zullen twee experts op dit gebied, dr. Mícheál Hoyne en dr. Deirdre Nic Chárthaigh (TCD), ons in twee publieke lezingen meenemen op een tocht door de poëzie en romantische verhalen van deze periode. Daarnaast zullen de seminars vergezeld gaan van de eerste Nederlandse vertoning van de documentaire Ó Bhéal, die verkent hoe de Ierse taal door een nieuwe, jonge generatie hiphopartiesten herontdekt wordt in hun werk. De vertoning wordt gevolgd door een korte discussie met regisseuse Ciara Nic Chormac over de positie van het Iers als minderheidstaal in de kunsten. Na het grote succes van de bekroonde film Kneecap, biedt Ó Bhéal een verdiepende inkijk in de scene die nu al geduid wordt als de ‘Celtic Revival’. De publieke lezingen en de filmvertoning zijn allen gratis en openbaar toegankelijk, en aanmelding wordt op prijs gesteld. Meer informatie over het programma en aanmelding is te vinden op de website van de opleiding Keltisch: https://keltisch.sites.uu.nl/maartje-draak-seminars/
Nieuws
Vacature voor assistent webdeveloper CODECS
Gezocht
Vrijwilligersfunctie: Assistent Webdeveloper bij CODECS (Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies)
Ben je een webdeveloper met passie voor de digitale geesteswetenschappen? Denk je dat de Keltische studies wel een digitale boost kunnen gebruiken? En wil je meer ervaring opbouwen door hieraan bij te dragen? Dan ben jij misschien wel de kandidaat die wij zoeken!
Over CODECS
CODECS (https://codecs.vanhamel.nl) is een online wiki-platform van de Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies (https://stichting.vanhamel.nl) dat al sinds 2010 actief is. Het richt zich op de digitale ontsluiting van geschreven bronnen voor Keltische studies. Met een doorzoekbare database en handige tools ondersteunt CODECS verdere verkenning van deze bronnen, zowel voor onderzoek als onderwijs. Het zwaartepunt van de database wordt gevormd door een uitgebreid repertorium van teksten, handschriften, bibliografische verwijzingen en tal van onderwerpen die daarmee te maken hebben.
De website draait op MediaWiki-software en diverse extensies, waarvan een klein aantal speciaal voor de site is ontworpen. Via de extensie Semantic MediaWiki worden data aan een MySQL database toegevoegd en beheerd. Uiteindelijk wordt veel functionaliteit vormgegeven in wikitext markup.
Inhoud van de functie
- Kennis leren maken met de digitale omgeving en de bijzonderheden van een MediaWiki site. Je wordt niet in het diepe gegooid!
- Verbeteren en doorontwikkelen van huidige basisfunctionaliteiten, bijvoorbeeld dataformulieren, zoekinterfaces, queries, templates, enz.
- Helpen doorontwikkelen van nieuwe initiatieven die nog in de steigers staan, bijvoorbeeld op het gebied van TEI XML en IIIF. Zie https://codecs.vanhamel.nl/Show:Lab om een indruk te krijgen van wat er zoal gebeurt.
- Meedenken en meewerken aan technische oplossingen.
- Testen en debuggen.
- Eventueel ondersteuning verlenen aan editors op de wiki.
Profiel
- Je hebt hart voor Keltische studies of een gelijkaardig studiegebied.
- Je hebt grote belangstelling voor digitale wetenschappen (bijv. TEI XML en IIIF) en platform-toepassingen als MediaWiki.
- Je kunt vlotjes overweg met scripttalen als JavaScript (bijv. Vue.js) en PHP.
- Je bent van nature nieuwsgierig, zelfstandig en proactief.
- Je bent secuur en een kei in het houden van overzicht.
- Je beschikt over academisch werk- en denkniveau.
- Je beheerst Engels in woord en geschrift.
- Je bent minimaal zes uur per week beschikbaar (gemiddelde).
Iets voor jou?
Is de functie iets voor jou? Schrijf dan een gemotiveerde sollicitatiebericht naar secretariaat@vanhamel.nl. Meer informatie nodig? Schroom niet om via hetzelfde emailadres contact met ons op te nemen.
De deadline om te reageren is 25 mei 2024.
|
|
16:30 |
- lecture
John Gillis over de Faddan More Psalter
- georganiseerd door: Opleiding Keltische talen en cultuur, Universiteit Utrecht / Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
John Gillis on the Faddan More Psalter
John Gillis, Chief Manuscript Conservator in the Library Preservation and Conservation Department in Trinity College Dublin, has very kindly agreed to give an informal talk at Utrecht University during his visit to the Netherlands.
As conservator, he has been responsible for the incredibly complex restoration project of the Faddan More Psalter, an early medieval psalter dating to c. 800 discovered in the Faddan More boglands in Ireland in 2006. Uniquely, the manuscript was found in its original leather cover, and contained traces of papyrus. Its preservation, however, has presented many challenges and required an unparalleled innovative approach.
The talk will take place on Thursday April 11th, at 4.30pm in the A. W. de Grootkamer at Trans 10. Registration is appreciated, for which please send an email to n.stam@uu.nl.Nieuws
Keltisch Colloquium van 16 maart gaat niet door. Alternatief in de maak
Het Keltisch Colloquium dat 16 maart zou plaatshebben is geannuleerd wegens uitval van sprekers. We willen ons publiek graag een volwaardig programma kunnen aanbieden, maar op kort termijn is dat niet meer te verwezenlijken.
Wees niet getreurd, want er wordt ondertussen gezocht naar een alternatief. Wat dat alternatief zal zijn en hoe het eruit zal zien hopen we zo spoedig mogelijk bekend te kunnen maken.
Nieuws
De biografie van Van Hamel staat online
Vandaag is het 20 december 2023 en dat is een bijzondere dag, want het betekent dat het precies honderd jaar is geleden dat Keltisch werd toegevoegd aan de leeropdracht van Anton Gerard van Hamel. In zekere zin was daarmee een begin gemaakt aan wat uiteindelijk de opleiding Keltische talen en cultuur zou worden. Een uitgelezen moment om de nieuwe biografie van A. G. van Hamel kosteloos online aan te bieden, zowel in het Nederlands als in het Engels!
|
|
11.00–16.00 |
- boekenmarkt
Samhain Keltische boekenmarkt
- georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies / Studievereniging Asterix
Na de grote belangstelling van vorig jaar houden we met Asterix een nieuwe markt met vele Keltische boeken en meer!
- Stichting A.G. van Hamel voor Keltische studies:
Naast boeken over de Kelten, Keltische talen, sprookjes, legendes, vikingen hebben we ook Ierse/Schotse muziek, Fantasy, foto en informatieve boeken over Ierland, Schotland, Bretagne en Wales, bordspelen, strips, snuisterijen etc. - Studievereniging Asterix
Studievereniging Asterix staat hier met hun boekencollectie. Zeker interessant voor mensen die Keltisch of Iers willen studeren.
Adres: Parnassos Cultuurcentrum, Ruimte 010, Utrecht.
De toegang is gratis!
|
|
19.30 |
- lecture
- Van Hamel-lezingen
Van Hamel-lezing 2023: Peter Schrijver (UU) over “De komst van het Indo-Europees in West-Europa: Keltisch en Pre-Keltisch”
- georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies / Vereniging van Oudgermanisten
Er komt weer een nieuwe Van Hamel-lezing aan! Dit jaar slaat de Stichting de handen ineen met de Vereniging van Oudgermanisten. Niemand minder dan prof. dr. Peter Schrijver, hoogleraar Keltisch aan de Universiteit Utrecht, is uitgenodigd om te spreken over een onderwerp dat zowel keltologen als germanisten zal interesseren. Hij zal dat ongetwijfeld doen op de heldere en toegankelijke manier die we van hem gewend zijn. De titel is: “De komst van het Indo-Europees in West-Europa: Keltisch en Pre-Keltisch”
Abstract
Recent genetisch onderzoek levert opvallende steun voor de gedachte dat de eerste Indo-Europese talen tenminste al rond 2500 v. Chr. in Noordwest-Europa aangekomen zijn, dat wil zeggen ver vóór de verspreiding van het Keltisch en Germaans (die beide tot de Indo-Europese taalfamilie behoren) in deze gebieden. Daarmee rijst de vraag of we in de Keltische en Germaanse talen sporen kunnen vinden van een oudere Indo-Europese taallaag, die later in het Keltisch en Germaans geabsorbeerd is. Het antwoord is een voorzichtig “ja”, althans voor het Keltisch, maar aan dat antwoord vooraf gaat de zoektocht naar een manier om dit soort vragen op een zinvolle manier te onderzoeken en om met de onvermijdelijke onzekerheden om te gaan.Nieuws
Nieuwe podcast: ‘Op Zoek naar de Draak’
Onlangs werd de podcast ‘Op Zoek naar de Draak’ feestelijk gepubliceerd. Voor de podcast doken Darina Knoops en Marieke Rotman, beiden studenten van de opleiding Keltisch, in het archief van Prof. Maartje Draak in de Universiteitsbilbiotheek van Utrecht en spraken zij met een aantal van haar bewonderaars.
Luister de podcast op Spotify, Soundcloud, of op de website van de Universiteit Utrecht!
https://keltisch.sites.uu.nl/keltisch-2023/podcast-op-zoek-naar-de-draak
Bonusafleveringen
Luister hier naar een bonusaflevering met prof. dr. Orlanda Lie.