Nieuws:Save-the-bachelor/news
Nieuws
Sluiting bachelor Keltische Talen en Cultuur in Utrecht aangekondigd: kom in actie!
Beste vrienden en begunstigers,
Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn: de Universiteit Utrecht heeft aangekondigd zes kleine bachelorstudies, waaronder Keltische Talen en Cultuur, op termijn op te heffen. Dit is voor studenten, docenten, onderzoekers en iedereen die Keltisch een warm hart toedraagt verschrikkelijk nieuws.
De Stichting heeft de afgelopen week gewerkt aan een plan van aanpak om zich zo effectief mogelijk in te zetten voor het behoud van de opleiding. Dit doen we onder andere in de vorm van een open brief aan prof. dr. Henk Kummeling, de rector magnificus van de UU. Daarnaast verenigen we ons met studievereniging Asterix in het organiseren van een gezamenlijke lezingendag en boekenmarkt op 22 november, en werken we aan een muzikaal protest in de week van 16 december om tot het eind van het jaar aandacht op Keltisch te blijven vestigen. In de tussentijd blijven we de opleiding steunen door actief campagne te voeren op onze social media, en benadrukken we het belang van het tekenen van de petitie tegen de sluiting van de opleiding.
Gelukkig is er op dit moment sprake van veel media-aandacht voor de bezuinigingen in het hoger onderwijs, ook specifiek voor het verdwijnen van Keltisch. Op 16 november zal Ashwin Gohil, de voorzitter van de Stichting, een interview geven op Radio Centraal in Antwerpen. Hieronder is een lijst te vinden van mediaoptredens door docenten en studenten tot dusver.
Open brief aan Henk Kummeling (rector magnificus)
Vorige week kwam het bedroevende nieuws met betrekking tot de sluiting van o.a. de Keltische opleiding aan uw Universiteit Utrecht, ter onzer oren. Als voorzitter van de Stichting A.G. van Hamel voor Keltische Studies, maar ook als alumnus van deze opleiding, voel ik mij genoodzaakt om een kort pleidooi te voeren ter behoud van deze klassieke richting als meerwaarde aan uw instituut en ruimer aan onze moderne maatschappij.
Ter duiding, onze Stichting bestaat reeds sinds 1991 en heeft steeds als doel gehad om op te komen voor de belangen van Keltologie in de Lage Landen. We hebben een succesvol online tijdschrift Kelten, een internationale databank CODECS, en we maken deel uit van een actieve Keltengemeenschap binnen de Benelux. Echter de basis voor onze Stichting is steeds de opleiding Keltisch geweest, om zo een academische en kritische benadering te bewerkstelligen. Jullie opleiding raakt meer dan "enkele studenten", deze studie raakt een Nederlandstalige en zelfs wereldwijde community en zorgt op die manier voor een wijddragend imago van de UU. Het stopzetten van de opleiding zal ongetwijfeld internationale gevolgen hebben voor het ganse vakgebied.
Via het uitgebreide netwerk en de internationale interactie wordt de mogelijkheid geboden aan afgestudeerde Keltologen om te publiceren, om in het openbaar te spreken over hun onderzoek tijdens colloquia en/of andere lezingen. Alleen al later dit jaar, op vrijdag 22 november 2024, organiseert onze Stichting een boekenmarkt gevolgd door de Van Hamel-lezingen, waarbij drie recent afgestudeerde Keltologen aan het woord komen. Zij zullen over hun scriptie praten in aanwezigheid van studenten, alumni, academici en leken, m.a.w. een breed publiek wordt hierbij benaderd.
Ik behoef u er niet op te wijzen dat de Universiteit Utrecht de enige universiteit in de Benelux is die het mogelijk maakt om kennis op te doen van de talen en cultuur van de Kelten, volkeren die als het ware de eerste “heersers” over Europa waren, ver voor de tijd van het hoogtepunt van het Romeinse Rijk. De kwaliteit van deze opleiding was steeds bijzonder hoog en ongeëvenaard ten opzichte van gelijkaardige buitenlandse opleidingen. Deze analytische en technische leermethode maakt het voor de studenten mogelijk om vaardigheden op te doen die van toepassing kunnen zijn in alle sectoren van het bedrijfsleven. Ex-studenten Keltisch kom je dan ook tegen in alle takken van het (bedrijfs-)leven, maar evenzeer in de academische wereld. Indien gewenst willen we dit zeker in detail toelichten door het carrièrepad van verscheidene alumni te overlopen. Los van deze directe uitkomst van de opleiding is er zeker ook de meerwaarde aan de universiteit vanuit een wetenschappelijk standpunt.
De impact van de BA-opleiding Keltisch is m.a.w. groot, zowel in Nederland als in België, en in dat licht zou ik met meer dan warme aandrang willen verzoeken om de afschaffing van deze richting als BA-studie te herbekijken. Het verblijdt ons ten zeerste dat de media-aandacht rond dit onderwerp zeer groot is, in Nederland maar ook in België. In dit kader geef ik zelf een interview op 16 november 2024 op Radio Centraal in Antwerpen om de context rond de opleiding Keltisch te schetsen én toe te lichten.
Indien gewenst ben ik, alsook andere leden van de Stichting, uiteraard bereid om hierover het gesprek met u aan te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Dr. Ashwin Gohil (in naam van bestuur en redactie)
Voorzitter Stichting A.G. van Hamel voor Keltische Studies
Kom op 22 november naar de Van Hamel-lezingen + boekenmarkt
Zoals eerder aangekondigd in de agenda slaan Van Hamel en Asterix de handen ineen en organiseren op 22 november van 13:30 tot 17:00 een boekenmarkt, gevolgd door drie lezingen. Alle lezingen worden gehouden in het Nederlands. Het adres is Drift 25, zaal 002 te Utrecht. De ingang is achterom via de Universiteitsbibliotheek (Drift 27). De toegang is geheel gratis, en iedereen die Keltisch een warm hart toedraagt is welkom. Tijdens deze activiteit zullen we ook rode vierkantjes uitdelen, het symbool van protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. We hopen op een grote opkomst!
Wat kunnen begunstigers en vrienden doen?
Naast het tekenen van de petitie en het bijwonen van onze activiteiten voor wie daartoe in de gelegenheid is, is het ook mogelijk om een brief te schrijven aan de rector. Daarnaast doen we een oproep voor muzikanten! Lees snel verder voor meer informatie.
Brievencampagne
Vanuit de opleiding is een brievencampagne naar de rector gestart. Brieven kunnen gericht worden aan het volgende adres:
professor dr. Henk Kummeling
Universiteit Utrecht
Bestuursgebouw
Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht
h.kummeling@uu.nl
Voor brieven kan deze voorbeeldbrief worden gebruikt, maar een eigen brief kan ook zeker. Bij mails is het verzoek om keltischezomer@uu.nl als bcc in te stellen. Bij papieren brieven graag een kopie sturen aan Nike Stam, Natalia Petrovskaia, of Aaron Griffith naar Trans 10, 3512JK Utrecht.
Muzikanten gezocht!
In de week van 16 december, de laatste week voor de kerstvakantie, willen we graag een muzikaal protest op het Domplein organiseren. De Keltische gebieden kennen tenslotte een rijke muzikale traditie, en een behoorlijk aantal alumni van Keltisch in Utrecht zijn getalenteerde muzikanten. Ben of ken jij een muzikale alumnus/alumna/alum, en wil je graag een bijdrage leveren? Neem dan contact met ons op!
Keltisch in de media
- Peter Schrijver in NRC (opinie): 'Keltisch en Koreaans schrappen bespaart de universiteit amper geld - het is bestuurlijke stoerdoenerij'
- Nike Stam en Remco Breukers bij Spraakmakers: 'Actievoeren in Middeleeuws Ierland en het Korea van nu'
- Interview van Limburg 1 met alumna Nina Vogels: Oud-studente Keltische Taal baalt van stoppen opleiding: 'Go raibh maith agat'
- Nike Stam in de Volkskrant (interview): De studie Keltisch (10 studenten per jaar) verdwijnt in Utrecht: 'We zijn klein, maar niet onbelangrijk'
- NRC: Niet-rendabele talenstudies verdwijnen, want studenten doen liever een brede bachelor
- DUB: Docent-onderzoeker Nike Stam vreest voor zichtbaarheid Utrechtse ‘parel’. Gaan studenten vakken Keltisch volgen, als er geen opleiding meer is?
- DUB: Ongeloof bij Letterenstudenten na aankondiging sluiting opleidingen
- AD: Tranen op de Universiteit Utrecht: de meest mysterieuze opleiding van Nederland verdwijnt
- Marc van Oostendorp op Neerlandistiek.nl: Behoud het Keltisch voor Nederland
- Nike Stam in Met Het Oog op Morgen (interview): Wat gaan we missen als de studie Keltisch uit Nederland verdwijnt?
- Nike Stam over de Kelten bij de podcast 'Oudheid' (deel 1/2) - Spotify link